top of page
Search
  • Elvan Altun

Su, enerji ve internet üretebilen Watly

Updated: Jan 27, 2021


Hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen bu başlıktaki üç madde, 40 metre uzunluğundaki bir cihaza sığdırıldı. Watly ismindeki bu cihaz Afrika’da ihtiyacı olan köy ve kasabalarda 3000 kişiye hizmet verebilecek kapasitede. Üreticileri tarafından” Dünyanın en büyük güneş enerjili bilgisayarı” olarak nitelendirilen bu proje Afrika için yeni umutlar mı doğuruyor?

Afrika’da yaşayan yaklaşık 625 milyon insan şu anda elektriksiz ve çoğunluk suya erişemiyor. Bu soruna çözüm bulmak isteyen mühendisler geliştirdikleri termodinamik bilgisayar ile çalışmalara başladılar.

Watly 3000 kişiye Temiz su, enerji ve internet hizmeti sunacak

Mühendislerin Watly isminde geliştirdikleri bu cihaz, 3000 kişiye hizmet verebilecek. “Watly “makinesi bir uzay kapsülüne benzese de ancak o Afrika’da yaşayan insanlar için güvenli bir şekilde temiz su, elektrik ve internet hizmeti sunmaktadır. Hizmete sunulan bu cihaz sürekli olarak geliştirilmekte. Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 programı ve Discovery Channel’ın da ilgisini çeken bu cihaz, aldığı desteklerle şu an Ghana’da bir köyün halkına temiz su ve internet vermektedir.

40 metre uzunluğunda olan ve 15 yıl boyunca her gün 5000 litre suyu filtreleme imkanı sunan, güneş enerjisinden elektrik sağlayan ve 3000 kişiye elektrikli cihazları şarj etme imkanı sunan Watly 15 yıl boyunca 2500 varil yani 400,000 litre petrol kullanımının önüne geçebileceği belirtilmektedir.



Nasıl çalışmaktadır?

Sistem, güneş enerjisini Watly modülünün yüzeyindeki fototaltaik panellerle yakalayarak dahili 140 kwh’lık bir batarya ile elektriğe dönüştürüyor. Özellikle bu bölgelerdeki su ihtiyacını karşılamak için sıkıştırılmış buhar ile damıtma sistemini kullanan Watly, deniz suyunu bile içilebilir hale getiriyor. Grafen bazlı bir filtreleme işleminin ardından batarya depolanan güneş enerjisi ile birlikte su kaynatılıp damıtılmaktadır. Bu süreç her gün 5,000 litre suyu arıtarak içme suyuna dönüştürülebilmektedir.


26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page