top of page
Search
  • Zeynep NAR

Merkez Bankası’ndan yeni ödeme sistemi FAST: İstediğiniz an para transferi yapın

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, FAST adı verilen yeni ödeme sistemiyle EFT para transferlerinde saat 17.00 sınırlamasının kaldırıldığını ve vatandaşların artık farklı banka hesapları arasında 7 gün 24 saat para transferi yapabileceklerini duyurdu.

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ödeme yöntemi ile deyim yerindeyse havale ve EFT arasındaki fark ortadan kaldırılıyor. Bildiğiniz gibi günümüzde EFT (Elektronik Fon Transferi) işlemleri saat 17:00′dan sonra yapılamıyor ve gönderilen para karşıdaki hesaba anında aktarılmıyor. Bu duruma çözüm getirmesi adına TCMB tarafından geliştirilen FAST, vatandaşların farklı banka hesapları arasında süre sınırlaması olmaksızın saniyeler içinde işlem yapabilmelerinin önünü açıyor.

18 Aralık tarihinde pilot uygulama şeklinde hayata geçirilecek FAST’in kademeli olarak tüm finansal kuruluşları bünyesine katacağı belirtiliyor. Diğer taraftan Kolay Adresleme Sistemi‘yle kimlik numarası, telefon numarası, e-mail adresi gibi bilgilerle IBAN numarasına gerek kalmadan kolaylıkla ödeme yapılabilecek.


TCMB anlık ödeme sistemine ilişkin basın duyurusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıklarını tamamlamıştır. FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) olarak isimlendirilen bu yeni sistem ile vatandaşlarımız farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini, saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebileceklerdir.

FAST Sisteminin, 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren pilot uygulama olarak hizmete alınması ve kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılması planlanmaktadır. Sistemin kısa bir zaman içerisinde tüm finansal kuruluşları kapsayacak şekilde yaygınlaşması hedeflenmektedir.

FAST Sistemi ile birlikte, ödemelerin telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak daha kolay bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır.

Böylece, TCMB’nin Ülkemiz perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacaktır.

Ödemeler alanındaki temel altyapıyı güçlendirecek bu gelişmelerin, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayarak, dijital ekonomi hedefi doğrultusunda çok önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page