top of page
Search
  • Elvan Altun

Elektronik atıklar geleceği tehdit ediyor…


Gitgide artan elektronik atıkların durumu Clearitwaste isimli bir atık toplama şirketi tarafından araştırıldı. Araştırmalar sonucu çok gelişmişliği ile bilinen Norveç, en çok elektronik atık çıkaran ülke olarak ilk sırada yer aldı. Araştırma kapsamında Türkiye’de vardı. Türkiye ise Avrupa’nın en yüksek elektronik atık çıkaran 14. Ülkesi oldu.



Avrupa Ülkelerini kapsayan bu araştırmanın sonucu aslında dünyanın her geçen gün biraz daha elektronik atık çöplüğüne dönüştüğünü, gözler önüne seriyor. Ayrıca ilk sırada yer alan Ülke ise bu durumun vahimliğini ortaya koyuyor.

Doğanın dengesini bozan unsurlar arasında maalesef bu elektronik atıklar da büyük bir yer kaplıyor. Kullanılmayan bilgisayar, telefon, elektrikli ev aletleri ve buna benzeyen birçok şey, bir süre sonra elektronik atık haline getiriliyor. Bu durum ise dünyayı gelecekte çok kritik bir durumla karşı karşıya getiriyor. Gelecek bu kadar kritik bir noktadayken dünya genelinde elektronik atıkların geri dönüşüm oranının ise yüzde 20 bile olmadığı görülüyor.

Araştırmanın sonucunda Norveç’in, elektronik atık çıkaran ülkeler arasında ilk sırada yer alması dikkat çekti. Doğası ve gelişmişliği ile bilinen Norveç’te, hane başına tam 57 kilogram elektronik atık üretiliyor. 14. Sırada yer alan Türkiye de ise hane başına 41,8 kilogram elektronik atık üretiliyor. Araştırmayı yapan şirket, bu sonuçlar doğrultusunda Ülkelerin bir an önce elektronik cihazların geri dönüşümü konusunda radikal kararlar alması gerektiğini ortaya koyuyor.

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page