E- ticaret dünyası, internet devrimin kapılarını araladı. Bu devrimin başrolleri ise e-ticaretin gelişim aşamasında kurulan platformlar oldu. Hadi e-ticaretin geçmişine kısa bir yolculuk yapalım.
Amazon ve eBay dünyadaki ilk e-ticaret platformları olma özelliğini taşıyor. Bu iki platform 1995 yılından bu günlere kadar faaliyetlerini sürdürmekte. Ayrıca 1999 da kurulan ve Çin merkezli olan Alibaba da günümüzde e-ticaret sektörünün en güçlü kolu olarak hizmet vermeye devam ediyor.
E-ticarette ilk yıllar
Ticaret sektörünün kalbi haline gelen e-ticaretin ilk işlemleri 1996’da yapıldı. Bu işlerim başındaki en güçlü oyuncu ise 1989 yılında geliştirilen HTML dili oldu. Web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dili olan HTML, (Hiper Metin İşaretleme Dili) web siteleri için olağanüstü imkanlar sağladı.
1990’lı yıllara gelindiğinde ise e-ticaretin ilk versiyonu EDI geliştirildi. Ayrıca şirket ve grup içi e- ticaretin, ilk versiyonu sayılıyor. EDI, günümüzdeki e-ticaret sitelerinin oluşmasına da öncülük etti.
Türkiye’nin ilk adımı
E-ticaret sektörünün önem kazandığı ve gelişim gösterdiği yıllarda ülkemizde de ilk adımlar atıldı. 1998’de Hepsiburada.com, 2001 yılında Gittigidiyor, 2009’da Trendyol ve 2012 yılında ise n11.com sıralamayı takip etti. Ülkemiz, 1998 yılında bu adımı atmasına rağmen e-ticaret sektöründe yaşanan gelişme son yıllarda sağlanmış. Akıllı mobil cihazların hayatımıza girmesiyle birlikte e-ticaret büyümeye başladı ve bu istikrarını ilerleyen yıllarda da devam ettirdi. Ayrıca günümüzde e-ticaretteki trafik yoğunluğunun yüzde 70’i ise mobil cihazlar tarafından sağlanıyor.
E-ticaretin altın çağı
E-ticaret hacmi dünyada giderek büyüyor. TUSİAD’ın verilerine göre mobil cihazların ve finansal teknolojilerin gelişimi, ilerleyen yıllarda e-ticaret sektörünün en fazla üzerinde duracağı konular arasında yer alıyor. Uzmanlar, 2021 yılında e-ticaret satışlarının 4.88 trilyon dolara ulaşarak zirveye ulaşacağını da öngörüyor.
Comments